fbpx Spring til indholdet

Kunsthaven

Kunsthaven

Kunsthaven med værker af førende danske kunstnere suppleret med udenlandske indbyder til fordybelse.

Som en del af kunsthaven er der opført en pavillon tegnet af arkitekt Niels Grønne. Kombinationen af det skandinaviske look udført i kvalitetsmaterialer og med alt i moderne teknik indbyder til afholdelse af fester og arrangementer.

Kunsthaven ligger som en del af Varde Kommunes kulturloop og skal sammen med kunstværkerne i byen bidrage til at opfylde ambitionen om, at Varde vil være Danmarks kunstby nr. 1.

Rundt om den gamle blodbøg findes skulpturer og relieffer i materialerne marmor, bronze, granit, keramik og stål. Værkerne er skabt i forskellige perioder og varierer i både materiale, udtryksform og stil.
Med tiden vil værker blive skiftet ud eller få andre placeringer, ligesom nye vil komme til.

Den yngste kunster, der er udstiller er født i 1977, og hedder Jonas Søndergaard. En af de ældste er Jørgen Haugen Sørensen der er født i 1934, er en af Danmarks mest betydningsfulde nulevende billedhuggere.  Han har siden sin ungdom opholdt sig og arbejdet en del i udlandet, bl.a. i Paris, Verona og Toscana. Som 15-årig begyndte han i lære hos en gips- og pottemager i København. Allerede her viste han en enestående evne til at formgive. Som 19-årig udstillede han tre skulpturer på Charlottenborg i København. Herefter startede en lang og produktiv karriere som billedhugger. Haugen Sørensen har lavet flere udsmykningsopgaver over hele verden, blandt andet på Sankt Hans Torv på Nørrebro i København og i Københavns Domhus.

Kunsthal vARTe

Hvem er vi?
Det er Poul Erik Bech, som også står bag ejendomsmæglerkæden EDC, der udover restaureringen af bygningerne også har etableret og finansieret Kunsthal vARTe. Mette Kristensen, cand. mag. i kunsthistorie, er ansat som kunstfaglige leder af stedet. Der er desuden tilknyttet et antal frivillige til Kunsthal vARTe.

Hvad vil vi?
Det er vores vision at:

  • Skabe et fristed for seriøse og professionelle kunstnere, hvor disse i kortere eller længere tid kan bo, arbejde og udstille deres værker.
  • Den kunstfaglige leder, kunstnere, frivillige og interessenter sammen driver Kunsthal vARTe med udstillinger af høj kvalitet.
  • Borgerne, besøgende og turister har et autentisk og unikt kunsthus, der viser seriøs kunst med såvel bred appel som udfordrende indhold.
  • Bidrage til bedre rum, rammer og muligheder for kunst- og kulturoplevelser for borgerne i Varde.
  • Der i Varde er et kunsthus med et inspirerende miljø for kunstnere.
  • Bidrage til, at Varde er en nutidig og attraktiv by såvel nuværende som kommende borgere ved at skabe liv og aktivitet.

 

Bygningens historie
Bygningerne har siden 1800-tallet været anvendt til blandt andet maskinfabrik, smedeværksted og VVS. Bygningerne var imidlertid blevet nedbrudt på grund af alder, og der forestod et større genopretningsarbejde. I den forbindelse erhvervede Poul Erik Bech bygningerne med henblik på nænsomt at restaurere disse.

De oprindelige støbejernsvinduer er blevet bevaret, og Velamp i Vejen har håndlavet forsatsvinduer i smedejern. Væggenes rustikke udseende er ligeledes bevaret, og der er købt gamle gulvbrædder, som er blevet afhøvlet og lakeret. Brostene i den lille gård, er importeret fra København, hvor de havde lagt rundt om det forrige operahus. Ligeledes stammer lamperne på kunsthallens 1. sal fra København, hvor de i mange år har hængt hen over hovedstadens trafikerede gader og boulevarder.

Arkitekt Niels Grønne har været arkitekt og rådgiver på opgaven. Dygtige håndværkere med sans for restaureringsarbejde har deres andel i resultatet.

Varde Garten

Poul Erik Bech Fonden

Poul Erik Bech Fonden er en almennyttig fond, der blev etableret i juni 2015 ved at Poul Erik Bech forærede 60% af aktierne i sin ejendomsmæglervirksomhed til den nyetablerede fond. Dermed har virksomheden en struktur, som man kender for langt større danske, fondsejede virksomheder.

Dette giver et godt grundlag for at tænke langsigtet og dermed også medvirke til at sikre virksomhedens beståen. Gennem oveskuddet i mæglervirksomheden EDC Poul Erik Bech støtter fonden foreninger, hvor frivillige ildsjæle gør en forskel for især børn. Derudover støtter fonden bygningskulturarven og kunst primært i stifterens hjemby Varde.

Det er fonden, der står bag de mange kunstværker i VARDE GARTEN, herunder ”Himlen over Vesterhavet” og ligeledes de opsatte skulpturer i Varde bymidte. Det har været fondsbestyrelsens ønske at etablere en kunsthave med offentlig adgang og medvirke til at sætte fokus på kunsten i Varde til glæde for byens borgere og besøgende.