Spring til indholdet

Kunsthaven

Varde seværdigheder

Af seværdigheder i Varde er det svært at komme udenom vores smukke kunsthave i Varde Garten. Kunsthaven ligger i Varde Garten som også består af vores hyggelige kro Von Lügenhals og vores hotel Varde Garten.

Hvad kan man opleve af seværdigheder i Kunsthaven?

Rundt om den store gamle blodbøg i Kunsthaven, i Pavillonen og i Æblehaven findes unika skulpturer og relieffer udført i materialerne marmor, bronze, granit, keramik, stål, porcelæn og plexiglas.

Værkerne, der er skabt i perioden fra 1960’erne og frem til i dag, er alle udført af anerkendte og professionelle kunstnere.

Området indeholder værker af blandt andre Bjørn Nørgaard, Robert Jacobsen, Olafur Eliasson, brødrene Haugen Sørensen, Kirsten Ernst, Anders Tinsbo, Peter Hesk, Pipin Henderson, Carl Henning Pedersen og Peter Brandes. Af udenlandske kunstnere kan nævnes Jeff Koons, Günther Förg, André van der Linden og Matteo lo Greco.

Som en del af kunsthaven er der opført en pavillon tegnet af arkitekt Niels Grønne, som i den grad er en seværdighed i Varde værdig. Kombinationen af det skandinaviske look udført i kvalitetsmaterialer og med alt i moderne teknik indbyder til afholdelse af fester og arrangementer.

Kunsthaven ligger som en del af Varde Kommunes kulturloop og skal sammen med kunstværkerne i byen bidrage til at opfylde ambitionen om, at Varde vil være Danmarks kunstby nr. 1.

Guidet rundtur i Varde Garten

Som en seværdighed i Varde kan du få en guidet rundtur i Varde Garten. 

Vi har både guidet ture i Kunsthaven og en rundtur på kroen Von Lügenhals, som kan opleves seperat. 

Kunsthaven:

Mette Kristensen, som er kunstfaglig leder i Varde, står for omvisninger i Kunsthaven, hvor der udelukkende er fokus på kunst.  

Von Lügenhals:

Rundturen omhandler bl.a. kroens historie og sjæl, de gamle materialer og visionen for vores byggeri og historie.

Den samlede rundtur af Vardes seværdigheder i Varde Garten

Rundturen omfatter hele Varde Garten og visionen for området. Vi kommer forbi Kunsthaven, kroen Von Lügenhals, Boderne, Pavillonen, Æblehaven og kunstværket Himlen over Vesterhavet. Kunstværket Himlen over Vesterhavet kan du se et klip omkring fra TVsyd

Kontakt bestyrer@vardegarten.dk eller bestyer, Bo Rasmussen, tlf. 61 31 68 00 for at aftale tid for en omvisning, evt. Kombineret med mad, drikke og live musik for jer privat eller jeres virksomhed.

Hvem er kunstnerne i Kunsthaven?

Den yngste kunster, der er udstiller er født i 1977, og hedder Jonas Søndergaard. En af de ældste er Jørgen Haugen Sørensen, der er født i 1934. Jørgen er en af Danmarks mest betydningsfulde nulevende billedhuggere. Han har siden sin ungdom opholdt sig og arbejdet en del i udlandet, bl.a. i Paris, Verona og Toscana. Som 15-årig begyndte han i lære hos en gips- og pottemager i København. Allerede her viste han en enestående evne til at formgive. Som 19-årig udstillede han tre skulpturer på Charlottenborg i København. Herefter startede en lang og produktiv karriere som billedhugger. Haugen Sørensen har lavet flere udsmykningsopgaver over hele verden, blandt andet på Sankt Hans Torv på Nørrebro i København og i Københavns Domhus.

Hvem står bag Vardes seværdighed Kunsthaven?

Poul Erik Bech Fonden er en almennyttig fond. Den blev etableret i juni 2015 ved at Poul Erik Bech forærede 60% af aktierne i sin ejendomsmæglervirksomhed til den nyetablerede fond. Dermed har virksomheden en struktur, som man kender fra langt større danske, fondsejede virksomheder.

Det er fonden, der står bag de mange kunstværker i VARDE GARTEN, herunder ”Himlen over Vesterhavet” og ligeledes de opsatte skulpturer i Varde bymidte. Det har været fondsbestyrelsens ønske at etablere en kunsthave med offentlig adgang og medvirke til at sætte fokus på kunsten i Varde til glæde for byens borgere og besøgende.

Du kan læse mere om Varde seværdigheder på Varde Kommunes hjemmeside, hvor du også kan læse om Kunsthaven. 

Vil du opleve andre seværdigheder omkring Varde? Besøg vores hyggelige kro i forbindelse med dit besøg i Kunsthaven

Hvis du ønsker at besøge Kunsthaven i Varde Garten, er det oplagt at tage forbi vores kro Von Lügenhals, som også ligger i Varde Garten og som er kendt for sin udsøgte mad. Udover den gode mad er kroen også noget af en seværdighed i Varde – den er nemlig Danmarks eneste kejserlige privilegerede kro og blev grundlagt i 1626. Så hvis du er historieinteresseret er der to fluer at slå med ét smæk der.  Book her for at reservere bord og oplev den historie stemning. 

 Har du brug for et sted at overnatte, efter du har oplevet seværdigheder i Varde?

Varde Garten har ved siden af Kunsthaven et flot og luksuriøst boutique hotel, som er bygget i 2018 af de fineste materialer. Besøg Kunsthaven først og og nyd så resten af din indholdsrige dag på på et af vores fine (og meget store værelser) på Hotel Varde Garten. Book værelse her. 

Kunsthal vARTe

Hvem er vi?
Det er Poul Erik Bech, som også står bag ejendomsmæglerkæden EDC, der udover restaureringen af bygningerne også har etableret og finansieret Kunsthal vARTe. Mette Kristensen, cand. mag. i kunsthistorie, er ansat som kunstfaglige leder af stedet. Der er desuden tilknyttet et antal frivillige til Kunsthal vARTe.

Hvad vil vi?
Det er vores vision at:

  • Skabe et fristed for seriøse og professionelle kunstnere, hvor disse i kortere eller længere tid kan bo, arbejde og udstille deres værker.
  • Den kunstfaglige leder, kunstnere, frivillige og interessenter sammen driver Kunsthal vARTe med udstillinger af høj kvalitet.
  • Borgerne, besøgende og turister har et autentisk og unikt kunsthus, der viser seriøs kunst med såvel bred appel som udfordrende indhold.
  • Bidrage til bedre rum, rammer og muligheder for kunst- og kulturoplevelser for borgerne i Varde.
  • Der i Varde er et kunsthus med et inspirerende miljø for kunstnere.
  • Bidrage til, at Varde er en nutidig og attraktiv by såvel nuværende som kommende borgere ved at skabe liv og aktivitet.

Bygningens historie
Bygningerne har siden 1800-tallet været anvendt til blandt andet maskinfabrik, smedeværksted og VVS. Bygningerne var imidlertid blevet nedbrudt på grund af alder, og der forestod et større genopretningsarbejde. I den forbindelse erhvervede Poul Erik Bech bygningerne med henblik på nænsomt at restaurere disse.

De oprindelige støbejernsvinduer er blevet bevaret, og Velamp i Vejen har håndlavet forsatsvinduer i smedejern. Væggenes rustikke udseende er ligeledes bevaret, og der er købt gamle gulvbrædder, som er blevet afhøvlet og lakeret. Brostene i den lille gård, er importeret fra København, hvor de havde lagt rundt om det forrige operahus. Ligeledes stammer lamperne på kunsthallens 1. sal fra København, hvor de i mange år har hængt hen over hovedstadens trafikerede gader og boulevarder.

Arkitekt Niels Grønne har været arkitekt og rådgiver på opgaven. Dygtige håndværkere med sans for restaureringsarbejde har deres andel i resultatet.

Varde Garten

Poul Erik Bech Fonden

Poul Erik Bech Fonden er en almennyttig fond, der blev etableret i juni 2015 ved at Poul Erik Bech forærede 60% af aktierne i sin ejendomsmæglervirksomhed til den nyetablerede fond. Dermed har virksomheden en struktur, som man kender for langt større danske, fondsejede virksomheder.

Dette giver et godt grundlag for at tænke langsigtet og dermed også medvirke til at sikre virksomhedens beståen. Gennem oveskuddet i mæglervirksomheden EDC Poul Erik Bech støtter fonden foreninger, hvor frivillige ildsjæle gør en forskel for især børn. Derudover støtter fonden bygningskulturarven og kunst primært i stifterens hjemby Varde.

Det er fonden, der står bag de mange kunstværker i VARDE GARTEN, herunder ”Himlen over Vesterhavet” og ligeledes de opsatte skulpturer i Varde bymidte. Det har været fondsbestyrelsens ønske at etablere en kunsthave med offentlig adgang og medvirke til at sætte fokus på kunsten i Varde til glæde for byens borgere og besøgende.