Spring til indholdet

Kunsthaven

Kunsthaven

Kunsthaven i VARDE GARTEN er et lille åndehul midt i den vestjyske ny Varde. Her er der mulighed for at tage en god snak med en gammel ven, hvile benene for en stund, fordybe sig i kunsten eller bare gå en runde på sin gåtur.

Rundt om den store gamle blodbøg, i Pavillonen og i Æblehaven findes unika skulpturer og relieffer udført i materialerne marmor, bronze, granit, keramik, stål, porcelæn og plexiglas.
Værkerne, der er skabt i perioden fra 1960’erne og frem til i dag, er alle udført af anerkendte og professionelle kunstnere.
Området indeholder værker af blandt andre Bjørn Nørgaard, Robert Jacobsen, Olafur Eliasson, brødrene Haugen Sørensen, Kirsten Ernst, Anders Tinsbo, Peter Hesk, Pipin Henderson, Carl Henning Pedersen og Peter Brandes. Af udenlandske kunstnere kan nævnes Jeff Koons, Günther Förg, André van der Linden og Matteo lo Greco.

Nogle af skulpturerne har haft andre placeringer, inden de kom til VARDE GARTEN. Andre er erhvervet i forbindelse med Ølgods skulpturudstillinger, der finder sted hvert andet år. Og så er der de stedsspecifikke værker, der udført til en placering i VARDE GARTEN. Herunder blandt andet “Himlen over Vesterhavet” af Peter Stuhr, “Velkommen” af Leif Sylvester og “Starstruck” af Vivi Linnemann.

Haven er i konstant forandring – både på det botaniske og det kunstneriske område. Der kommer løbende nye værker til og nogle vil blive skiftet ud og få andre placeringer.

Det er Poul Erik Bech Fonden der står bag kunsten i VARDE GARTEN, hvor tanken har været at etablere et unikt sted midt i Varde by, hvor borgere, besøgende, turister med flere, har mulighed for at opleve kunst af høj kvalitet.
Et besøg i Kunsthaven er gratis og kræver ikke nogen særlig viden om kunst. Man kan blot nyde de mange forskellige kunstværker, stedets betagende arkitektur og havens blomster.

 

Er man interesseret i at få et større kendskab til de enkelte skulpturer, kan man booke en guidet tur, hvor kunsthistoriker og leder af Kunsthal vARTe Mette Kristensen, fortæller om skulpturerne og kunstnerne bag. Kontakt mk@varte.dk for yderligere information.

Kunsthal vARTe

Hvem er vi?
Det er Poul Erik Bech, som også står bag ejendomsmæglerkæden EDC, der udover restaureringen af bygningerne også har etableret og finansieret Kunsthal vARTe. Mette Kristensen, cand. mag. i kunsthistorie, er ansat som kunstfaglige leder af stedet. Der er desuden tilknyttet et antal frivillige til Kunsthal vARTe.

Hvad vil vi?
Det er vores vision at:

  • Skabe et fristed for seriøse og professionelle kunstnere, hvor disse i kortere eller længere tid kan bo, arbejde og udstille deres værker.
  • Den kunstfaglige leder, kunstnere, frivillige og interessenter sammen driver Kunsthal vARTe med udstillinger af høj kvalitet.
  • Borgerne, besøgende og turister har et autentisk og unikt kunsthus, der viser seriøs kunst med såvel bred appel som udfordrende indhold.
  • Bidrage til bedre rum, rammer og muligheder for kunst- og kulturoplevelser for borgerne i Varde.
  • Der i Varde er et kunsthus med et inspirerende miljø for kunstnere.
  • Bidrage til, at Varde er en nutidig og attraktiv by såvel nuværende som kommende borgere ved at skabe liv og aktivitet.

Bygningens historie
Bygningerne har siden 1800-tallet været anvendt til blandt andet maskinfabrik, smedeværksted og VVS. Bygningerne var imidlertid blevet nedbrudt på grund af alder, og der forestod et større genopretningsarbejde. I den forbindelse erhvervede Poul Erik Bech bygningerne med henblik på nænsomt at restaurere disse.

De oprindelige støbejernsvinduer er blevet bevaret, og Velamp i Vejen har håndlavet forsatsvinduer i smedejern. Væggenes rustikke udseende er ligeledes bevaret, og der er købt gamle gulvbrædder, som er blevet afhøvlet og lakeret. Brostene i den lille gård, er importeret fra København, hvor de havde lagt rundt om det forrige operahus. Ligeledes stammer lamperne på kunsthallens 1. sal fra København, hvor de i mange år har hængt hen over hovedstadens trafikerede gader og boulevarder.

Arkitekt Niels Grønne har været arkitekt og rådgiver på opgaven. Dygtige håndværkere med sans for restaureringsarbejde har deres andel i resultatet.

Varde Garten

Poul Erik Bech Fonden

Poul Erik Bech Fonden er en almennyttig fond, der blev etableret i juni 2015 ved at Poul Erik Bech forærede 60% af aktierne i sin ejendomsmæglervirksomhed til den nyetablerede fond. Dermed har virksomheden en struktur, som man kender for langt større danske, fondsejede virksomheder.

Dette giver et godt grundlag for at tænke langsigtet og dermed også medvirke til at sikre virksomhedens beståen. Gennem oveskuddet i mæglervirksomheden EDC Poul Erik Bech støtter fonden foreninger, hvor frivillige ildsjæle gør en forskel for især børn. Derudover støtter fonden bygningskulturarven og kunst primært i stifterens hjemby Varde.

Det er fonden, der står bag de mange kunstværker i VARDE GARTEN, herunder ”Himlen over Vesterhavet” og ligeledes de opsatte skulpturer i Varde bymidte. Det har været fondsbestyrelsens ønske at etablere en kunsthave med offentlig adgang og medvirke til at sætte fokus på kunsten i Varde til glæde for byens borgere og besøgende.